Η ανατομία του δέρματος του προσώπου σου και πως να το προστατεύσεις

ανατομία δέρματος άρθρο

Η βασική γνώση της ανατομίας του δέρματος μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα πως προσαρμόζεται στις αλλαγές, ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες που το επηρεάζουν και πως να επαναφέρεις την ισορροπία του τις στιγμές που το βλέπεις να αλλάζει. Και μην ανησυχείς, έχουμε αποφύγει τις περιττές λεπτομέρειες και έχουμε συγκεντρωθεί μόνο στην πληροφορία που αφορά την περιποίηση του δέρματος σου.

Το δέρμα αποτελείται από 3 στρώματα (στιβάδες), τα οποία από πάνω προς τα κάτω (από έξω προς τα μέσα) είναι:

1. Η επιδερμίδα είναι η εξωτερική, επιθηλιακή στιβάδα του δέρματος και λειτουργεί ως φράγμα που προστατεύσει το δέρμα από τη θερμότητα και το κρύο, την υπεριώδη ακτινοβολία, και τους παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένεια ή μολύνσεις.
2. Το χόριο ή κυρίως δέρμα , το οποίο αποτελεί την εσωτερική στιβάδα. Εδώ οι ινοβλάστες συνθέτουν 3 ειδών ίνες, τις κολλαγόνες ίνες, τις ελαστικές ίνες και τέλος τις δικτυωτές ίνες. Οι κυριότερες ίνες του συνδετικού ιστού του χορίου είναι οι κολλαγόνες και οι ελαστικές ίνες, οι οποίες προσδίδουν στο δέρμα ανθεκτικότητα και ελαστικότητα.
3. Το υπόδερμα (υποδόριος ή λιπώδης ιστός), κάτω από το χόριο, είναι ένας χαλαρός συνδετικός ιστός, που περιέχει άφθονο λίπος και λειτουργεί ως μόνωση θερμότητας για την προστασία του σώματος από ακραίες θερμοκρασίες και για την αποθήκευση ενέργειας.

Η δομή της επιδερμίδας

Η δομή της επιδερμίδας στο μικροσκόπιο, δίνει την εντύπωση μωσαϊκού, που αποτελείται από κύτταρα διατεταγμένα σε πολλές στιβάδες. Αποτελείται από πέντε στιβάδες, οι οποίες από το βάθος προς την επιφάνεια είναι: 1. H βασική ή μητρική στιβάδα (Stratum Basale), η οποία συμβάλλει στην συνοχή της επιδερμίδας με το χορίο και περιέχει ένα μοναδικό κολλαγόνο, το κολλαγόνο τύπου IV, το οποίο παρέχει ανθεκτικότητα, σταθερότητα και ελαστικότητα στην επιδερμίδα.
2. H μαλπιγιανή ή ακανθωτή στιβάδα (Stratum Spinosum)
3. H κοκκώδης στιβάδα (Stratum Granulosum)
4. H διαυγής στιβάδα (Stratum Lucidum), μόνο στα πέλματα και τις παλάμες
5. H κεράτινη στιβάδα (Stratum Corneum)

Η στιβάδα που μας ενδιαφέρει σε αυτό το άρθρο είναι η κεράτινη στιβάδα. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει ο υδρολιπιδικός μανδύας της στιβάδας αυτής, ο οποίος καλύπτει την επιδερμίδα και αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας για την προστασία του οργανισμού από την απώλεια υγρασίας, καθώς λειτουργεί ως φραγμός που δεν επιτρέπει στο νερό να φύγει από μέσα προς τα έξω, ενώ δεν επιτρέπει ταυτόχρονα στα αλλεργιογόνα να εισέλθουν από έξω μέσα στην επιδερμίδα.

Η δομή της κεράτινης στιβάδας που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι να είναι αδιαπέραστη γιατί αποτελεί τον κύριο φραγμό του δέρματος μπορεί να συγκριθεί με έναν τοίχο. Τα κερατινοκύτταρα (τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας) είναι τα τούβλα και ο “αρμός” που κρατάει τα κύτταρα στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους (ενδιάμεση θεμέλια ουσία) αποτελείται κυρίως από λιπίδια, τα οποία εμφανίζουν μία μοναδική διάταξη σε πολλές στιβάδες. Αυτή η μοναδική διάταξη των λιπιδίων είναι που προσδίνει στην κεράτινη στιβάδα την τις εντυπωσιακές ιδιότητες φραγμού της και την κάνει αδιαπέραστη. Έτσι το δέρμα καταφέρνει να συγκρατεί το νερό και να διατηρεί έτσι την ελαστικότητα και σφριγηλότητα του, ενώ. Όταν μειώνονται τα λιπίδια της κεράτινης στιβάδας μειώνεται και ο δερματικός φραγμός αυξάνεται η απώλεια νερού και το δέρμα γίνεται ξηρό, με θαμπή όψη, χάνοντας την ελαστικότητα του. Ο καθαρισμός με σκληρά καθαριστικά προϊόντα όπως είναι τα σαπούνια, η βιολογική γήρανση, οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να έχουν αντίκτυπο στα λιπίδια του υδρολιπιδικού φιλμ και άρα στην απώλεια νερού από το δέρμα.

Πώς να προστατέψεις το δέρμα σου από την απώλεια νερού

Για να αποτρέψουμε τη φθορά και να βελτιώσουμε άμεσα την υφή επιλέγουμε προϊόντα πλούσια λιπίδια, που αυξάνουν το δερματικό φραγμό και βοηθούν την επιδερμίδα να διατηρήσει καλύτερα την υγρασία και ελαστικότητά της και να ανακτήσει την απαλή της υφή. Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνιστάται επίσης για την παροχή υγρασίας από μέσα. Τροφές όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι λιναριού και τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός και η ρέγγα είναι κατάλληλα για αυτό.

Ελαιών 54, 14564 Κηφισιά, τηλ.: 210 350 6000, www.medicalpq.gr

Ελαιών 54, 14564 Κηφισιά,
τηλ.: 210 350 6000, www.medicalpq.gr

© 2023 – Medical PharmaQuality | All rights reserved