Φωτογήρανση: Πως να προστατέψεις τη νεανική σου επιδερμίδα.

Η πρόωρη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από συχνή έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV), κυρίως από τον ήλιο αλλά και από τεχνητές πηγές όπως το solarium, είναι γνωστή ως φωτογήρανση. Επηρεάζει τα πιο ορατά μέρη του σώματος, όπως το πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια.. Όταν έχουμε εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία για αρκετά χρόνια, οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια και τα χείλη, αυξάνονται σε αριθμό και γίνονται πιο βαθιές απ’ ότι στην φυσιολογική γήρανση του δέρματος. Σε αντίθεση με την κανονική, χρονολογική γήρανση, η οποία υπαγορεύεται από την ηλικία και τη γενετική, η φωτογήρανση συμβαίνει όταν το υπεριώδες φως από τον ήλιο καταστρέφει μόνιμα τη δομή του δέρματος.

Η UVA συγκεκριμένα, βλάπτει το δέρμα διεισδύοντας βαθύτερα σε αυτό. Καταστρέφει όχι μόνο τα κύτταρα του δέρματος, αλλά και τις πρωτεΐνες κολλαγόνου και ελαστίνης που συνθέτουν τη δομή του δέρματος και τη διατηρούν ελαστική. Προκαλεί επίσης βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία. Επειδή η UVA διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα, η έκθεση σε αυτή, είναι η βασική υπεύθυνη για τη φωτογήρανση.

Για να δεις τη διαφορά μεταξύ της φυσιολογικής χρονολογικής γήρανσης και της φωτογήρανσης, σύγκρινε το δέρμα σε μια περιοχή του σώματός σου που δεν είναι εκτεθειμένη στον ήλιο με το δέρμα στο πρόσωπο.

Οι επιπτώσεις της φωτογήρανσης.

Σύμφωνα με τον οργανισμό δερματολογίας τα σημάδια της φθοράς μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και από την εφηβική ηλικία, γι’αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τις επιπτώσεις για να προστατέψεις την επιδερμίδα σου και να φροντίσεις να παραμείνει νεανική, όσο περισσότερο γίνεται.

Οι επιπτώσεις της φωτογήρανσης  περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ρυτίδες
  • Aνελαστικότητα του δέρματος
  • Σκούρα σημεία στο δέρμα (“σημεία ηλικίας”) και πανάδες
  • Σπασμένα αιμοφόρα αγγεία
  • Ερυθρότητα και κνησμός
  • Σύνδρομο Favre-Racouchot (ξεσπάσματα και κύστες που σχετίζονται με τον ήλιο)

Πως να προστευτείς από τη φωτογήρανση.

Ο τύπος του δέρματός σου και η έκθεση στον ήλιο αυξομειώνουν τον κίνδυνο ανάλογα. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και δέρμα που συνήθως καίγεται εύκολα με έκθεση στον ήλιο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα δεν είναι εκτεθειμένα σε μακροπρόθεσμη βλάβη. Όσο νωρίτερα ξεκινήσεις να προστατεύεις το δέρμα σου από την ηλιακή ακτινοβολία, τόσο το καλύτερο. Ακόμα και αν δεν ξεκίνησες νωρίς όμως, δεν είναι αργά να προλάβεις με την προστασία μελλοντικές περαιτέρω βλάβες. Η καλύτερη προστασία είναι η αποφυγή του ήλιου, αν όμως δεν μπορείς να τον αποφύγεις ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.

Εφαρμογή Αντηλιακού.

Οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος, το οποίο θα προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UVA και UVB. Αναζητήσε έναν παράγοντα προστασίας από τον ήλιο (SPF) 30 ή μεγαλύτερο. Εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες και την περίοδο των διακοπών, ειδικά στη χώρα μας που ο ήλιος είναι ζεστός σχεδόν όλο το χρόνο, η εφαρμογή του αντηλιακού θα πρέπει να γίνεται κάθε μέρα σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, το στήθος, τα χέρια και τα πόδια.

Πουθενά χωρίς την ενυδατική σου.

Η ενυδατική κρέμα, ειδικότερα εκείνες με αντιγηράντικη δράση, λειτουργεί προληπτικά ως προς τις επιπτώσεις της φωτογήρανσης παρέχοντας στο δέρμα τα συστατικά που χρειάζεται για την αναδόμηση της επιδερμίδας. Η αντιρυτιδική προστασία δεν απευθύνεται μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι προληπτική προστασία, για την οποία θα ευχαριστείς τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από σήμερα.

Επίλεξε προσεκτικά τα συστατικά στα προϊόντα περιποίησης.

Κάποια προϊόντα περιποίησης έχουν συστατικά των οποίων οι ιδιότητες συμβάλουν στη φωτοπροστασία και την αντιγήρανση. Η βιταμίνη Ε (url από το άρθρο βιταμίνη Ε εδώ) και η βιταμίνη C, οι οποίες περιέχονται στην ενυδατική αντιγηραντική κρέμα προσώπου και κρέμα ματιών M COSMETICS είναι από τα πιο γνωστά δραστικά συστατικά στα προϊόντα περιποίησης, τα οποία προστατεύουν το δέρμα από τις συνέπειες της φωτογήρανσης.

Επιπλέον δρουν ως αντιοξειδωτικά για την εξουδετέρωση και την προστασία από βλάβες των ελεύθερων ριζών, που προκαλούνται από το περιβάλλον, ενώ προσδίδουν λάμψη στα σημεία του δέρματος, τα οποία με την πάροδο του χρόνου φαίνονται πιο θολά. Σε συνδυασμό με τις βιταμίνες A & F, οι οποίες αυξάνουν την ελαστικότητα του δέρματος τα παραπάνω συστατικά λειτουργούν συνεργατικά στην πρόληψη της φθοράς του δέρματος του προσώπου και συμβάλουν στη διατήρηση της νεανικής όψης.

Αναζήτησε όλη τη σειρά προϊόντων M COSMETICS στα φαρμακεία & στα ηλεκτρονικά φαρμακεία.

Ελαιών 54, 14564 Κηφισιά, τηλ.: 210 350 6000, www.medicalpq.gr

Ελαιών 54, 14564 Κηφισιά,
τηλ.: 210 350 6000, www.medicalpq.gr

© 2023 – Medical PharmaQuality | All rights reserved