Κηλίδες στο πρόσωπο: Προστασία & αντιμετώπιση

Μετά το καλοκαίρι είναι πιθανό να εμφανίσεις καφέ κηλίδες στο δέρμα και ειδικότερα στα σημεία που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο. Τι είναι όμως αυτά τα καφέ σημάδια στο δέρμα σου; Οι καφέ κηλίδες ή αλλιώς πανάδες ή μελαγχρωματικές κηλίδες είναι ατέλειες, συνήθως καφέ ανοιχτού χρώματος, που εμφανίζονται στο δέρμα και περισσότερο στα σημεία που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο. Συνήθως είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής παραγωγής και της ανομοιόμορφης κατανομής μελανίνης, η οποία είναι η φυσική χρωστική μαυρίσματος του σώματος. Θεωρούνται επίσης τα βασικά σημάδια που προκαλεί η φωτογήρανση.  Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση τους είναι η ηλικία, κληρονομικοί παράγοντες, η εγκυμοσύνη και η φωτοευαισθησία.

Προστασία από τις πανάδες και τις καφέ κηλίδες

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από την εμφάνιση κηλίδων είναι η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Φόρεσε προστατευτικά ρούχα και καπέλο κατά τις μεσημεριανές ώρες και μην παραμελείς το αντηλιακό σου ακόμα και τον χειμώνα. Οι καφέ κηλίδες κάνουν την εμφάνιση τους συχνότερα σε άτομα με ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και σε ενήλικες άνω των 50 ετών που έχουν ιστορικό με εγκαύματα από τον ήλιο. Περιόρισε επίσης τη χρήση τεχνητού μαυρίσματος, η οποία έχει αποδειχθεί πως έχει καταστροφικές συνέπειες για το δέρμα.

Αντιμετώπιση εμφάνισης κηλίδων στο πρόσωπο

Η αντιμετώπιση της εμφάνισης κηλίδων στο πρόσωπο περιλαμβάνει τόσο θεραπεία με τοπική εφαρμογή κρεμών όσο και πιο εξειδικευμένες θεραπείες σε δερματολόγο. Οι εξειδικευμένες θεραπείες περιλαμβάνουν θεραπεία με laser, χημικά peeling, κρυοθεραπεία και συνήθως έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν εφαρμόζεις τις κρέμες με πειθαρχία μπορείς να δεις αποτελέσματα ακόμα και με την εφαρμογή κρέμας.

Όπως σε κάθε διαδικασία, συμβουλέψου τον δερματολόγο σου για να καθορίσετε μαζί ποια επιλογή είναι καλύτερη για τη θεραπεία των κηλίδων γήρανσης. Βεβαιώσου ότι τηρείς μια αυστηρή ρουτίνα φροντίδας για να διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές, ειδικά αν επιλέξεις τέτοιου τύπου θεραπείες οι οποίες κάποιες φορές μπορεί να έχουν παρενέργειες.

Προστάτεψε το πρόσωπό σου από τις μελαγχρωματικές κηλίδες και τη φωτογήρανση

Οι βιταμίνες Ε και C, οι οποίες έχουν επιλεγεί προσεκτικά ως συστατικά της σειράς M COSMETICS δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες προσφέροντας ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, και λειτουργούν ως ασπίδα για το δέρμα το οποίο απειλούν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που προκαλούν γήρανση και καφέ σημάδια, όπως οι υπεριώδεις ακτίνες.

Η βιταμίνη C συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα πιο ισχυρά συστατικά για την προστασία από τις κηλίδες του προσώπου ενώ σε συνδυασμό με την βιταμίνη Ε προστατεύει το δέρμα από περαιτέρω βλάβες οι οποίες προκαλούνται από τον ήλιο. Εάν οι βιταμίνες αυτές δεν αποτελούν μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας, είναι σίγουρα απαραίτητες και απολύτως ασφαλείς για όλους τους τύπους δέρματος. Μπορεί από μόνες τους να μην αρκούν σαν θεραπεία αντιμετώπισης για τις πανάδες που έχουν ήδη δημιουργηθεί αλλά ο συνδυασμός τους συνεισφέρει σημαντικά στην πρόληψη δημιουργίας νέων πανάδων.

Η βιταμίνη Α, που περιέχεται στη σειρά M COSMETICS βοηθάει στη διατήρηση της ισορροπίας της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας και επομένως στην ποιότητα του δέρματος. Η βιταμίνη Α εμπλέκεται στην παραγωγή στεροειδών και παρέχει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης της. Έτσι συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη της βλάβης από τις ακτίνες του ήλιου. Τα στεροειδή στο δέρμα προλαμβάνουν τα σημάδια της γήρανσης, ενεργοποιούν την κυτταρική σύνθεση και διατηρούν την τονικότητα και τη σταθερότητα του δέρματος.

Η αλόη είναι επίσης ένα φυσικό συστατικό το οποίο συμβάλλει στην προστασία από τις καφέ κηλίδες. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ορισμένες χημικές ουσίες στην αλόη βέρα έχουν ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση κηλίδων, καταστρέφοντας τα υπάρχοντα κύτταρα μελανίνης και αποτρέποντας τον περαιτέρω σχηματισμό μελανίνης στο δέρμα.

Η προστασία και η πρόληψη σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερη από τη θεραπεία. Ακολουθώντας μια καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς χρησιμοποιώντας τη σειρά M COSMETICS παραμένεις φρέσκια και λαμπερή, ενώ σε συνδυασμό με καθημερινή χρήση αντηλιακού προστατεύεις το δέρμα σου αποτελεσματικά από τις καφέ κηλίδες και τα σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Ελαιών 54, 14564 Κηφισιά, τηλ.: 210 350 6000, www.medicalpq.gr

Ελαιών 54, 14564 Κηφισιά,
τηλ.: 210 350 6000, www.medicalpq.gr

© 2023 – Medical PharmaQuality | All rights reserved