Μπλε ακτινοβολία και γήρανση

Σίγουρα όλες θέλουμε να νικήσουμε το χρόνο και να παραμείνουμε για πάντα νέες και υγιείς. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε πως ν’ αντιμετωπίζουμε κάποιους παράγοντες που ενοχοποιούνται για την πρόωρη γήρανση. Ένας απ’ αυτούς είναι αποδεδειγμένα, η μπλε ακτινοβολία. Διαβάζοντας το άρθρο μας θα ενημερωθείτε για το τι ακριβώς είναι, ποιες είναι οι επιδράσεις της και τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τις αρνητικές συνέπειές της.

Τι είναι η μπλε ακτινοβολία και από πού προέρχεται;

Αρχικά, αν και πιθανόν να έχετε ήδη ακούσει και να γνωρίζετε κάποια πράγματα, οφείλουμε να αναφέρουμε ορισμένα βασικά στοιχεία για τον όρο. Μπλε ακτινοβολία ή αλλιώς μπλε φως, ονομάζεται η ακτινοβολία που εκπέμπει κάθε πηγή από μια οθόνη. Πιο συγκεκριμένα εκτίθεστε σ’ αυτήν κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το laptop, τον υπολογιστή, το κινητό, την τηλεόραση ή το tablet σας. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι παρά το γεγονός ότι πήρε την ονομασία της για να περιγράψει το φως που παράγεται από τις οθόνες, η βασικότερη και ισχυρότερη πηγή παραμένει πάντοτε ο ήλιος. Μερικές ακόμα γνωστές περιπτώσεις αποτελούν οι λάμπες φθορισμού και οι συσκευές τύπου LED.

Πως συνδέεται με τη γήρανση;

Πέρα από τις πολύ γνωστές επιπτώσεις στα μάτια του ανθρώπου, η μπλε ακτινοβολία συνδέεται ισχυρά και με την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Οι γιατροί εξηγούν, πως η διείσδυσή της στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος προκαλεί πολλές βλάβες σε μοριακό επίπεδο. Ο κύριος μηχανισμός εμπλέκει την παραγωγή πολλών ελεύθερων ριζών οξυγόνου που δημιουργεί μια κατάσταση γνωστή ως «οξειδωτικό στρες» για τα κύτταρα. Το τελικό αποτέλεσμα αυτών των πολύπλοκων διαδικασιών είναι η σχάση του δέρματος και η ελαττωματική ανάπλαση του. Έτσι πρέπει να γνωρίζετε πως οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για τα γνωστά σημάδια της γήρανσης, όπως οι ρυτίδες και αυτή η γνωστή εμφάνιση που μπορεί συχνά να περιγράφετε «σαν να σπάει το δέρμα».

Γήρανση δέρματος Αντιμετώπιση

     1. Πώς θα προφυλαχθείτε από την ηλιακή ακτινοβολία

Όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ σημαντικό να προφυλάξετε το δέρμα σας απ’ τις αρνητικές επιδράσεις της μπλε ακτινοβολίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να περιορίσετε στο ελάχιστο τη γήρανση του δέρματος. Το πρώτο και σημαντικότερο που δεν πρέπει να σας ξεφύγει είναι η προστασία από τον ήλιο. Τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι, να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση και να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακή κρέμα τις μεσημεριανές ώρες. Μην ξεχνάτε να πίνετε πολλά νερά, χυμούς και να τρώτε φρούτα καθώς οι βιταμίνες είναι τα κύρια αντιοξειδωτικά στοιχεία για να καταπολεμήσετε τις ελεύθερες ρίζες που αναφέραμε προηγουμένως. Είναι επιβεβαιωμένος και επιστημονικά αποδεκτός, ο ρόλος της βιταμίνης C όχι μόνο στην ανάπλαση των κυττάρων αλλά και στην ελαχιστοποίηση των βλαβών του DNA εξαιτίας της ακτινοβολίας. Τέλος, μπορείτε να προμηθευτείτε γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε φως του ήλιου για να προστατέψετε τα μάτια σας από τις τυχόν βλάβες.

    2. Τι να κάνετε για την ακτινοβολία από τις οθόνες

Σ’ ότι αφορά τις υπόλοιπες σημαντικές πηγές μπλε φωτός (οθόνες, λαμπτήρες κλπ.), υπάρχουν φυσικά και εδώ ορισμένες λύσεις που θα σας προτείνουμε για να προστατευτείτε. Οι επιστήμονες συνιστούν να κάνετε τακτικά διαλείμματα όταν χρησιμοποιείτε για πολύ ώρα τον υπολογιστή, το κινητό ή βλέπετε τηλεόραση. Πιο συγκεκριμένα θα ήταν καλό για κάθε 20 λεπτά χρήσης μιας οθόνης να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα περίπου ενός λεπτού, για να μειώσετε την υπερ-συσσώρευση της ακτινοβολίας στον οργανισμό σας. Επίσης είναι καλό να βγάζετε τους φακούς επαφής και να ρυθμίζετε το φωτισμό του δωματίου με  τέτοιο τρόπο ώστε να ξεκουράζονται τα μάτια σας όταν χρησιμοποιείτε συσκευές με οθόνες. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν γυαλιά για την ακτινοβολία του υπολογιστή, οπότε μπορείτε να κάνετε την έρευνα αγοράς σας και να βρείτε αυτά που σας ταιριάζουν και σας βολεύουν περισσότερο.

    3. Αντιοξειδωτική προστασία της σειράς M COSMETICS

Η αντιοξειδωτική προστασία είναι ένας απ’ τους συμμάχους ενάντια στην μπλε ακτινοβολία. Η χρήση τοπικών κρεμών προσώπου οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως οι κρέμες της σειράς M COSMETICS, μπορεί να αποτρέψει την οξείδωση του μπλε φωτός τόσο πριν όσο και μετά την έκθεση και διασφαλίζει ευρεία άμυνα έναντι διαφόρων στρεσογόνων παραγόντων. Έτσι εξουδετερώνεται η  βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να γνωρίσετε τις επιπτώσεις της μπλε ακτινοβολίας στη γήρανση των κυττάρων του δέρματος και να σας φανούν χρήσιμες οι συμβουλές μας για να τις αντιμετωπίσετε.

Ελαιών 54, 14564 Κηφισιά, τηλ.: 210 350 6000, www.medicalpq.gr

Ελαιών 54, 14564 Κηφισιά,
τηλ.: 210 350 6000, www.medicalpq.gr

© 2023 – Medical PharmaQuality | All rights reserved