Πως τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν τη δημιουργία ρυτίδων

Πως τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν τη δημιουργία ρυτίδων.

Είτε ασχολείσαι εντατικά με την αντιμετώπιση των ρυτίδων, ή απλά σου αρέσει να διαβάζεις πως να κρατήσεις το πρόσωπο σου νεανικό τα αντιοξειδωτικά είναι μια λέξη που σίγουρα έχεις ακούσει. Σε περίπτωση που θες να εμβαθύνεις στο τι είναι ακριβώς τα αντιοξειδωτικά, διάβασε το άρθρο μας εδώ. Σήμερα θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με το πως ακριβώς τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιγήρανση και στην πρόληψη των ρυτίδων, από ευρήματα που έχουν παρουσιαστεί σε έρευνες.

Που βοηθούν τα αντιοξειδωτικά

Η έκθεση στον ήλιο και στις ακτίνες UV μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, μια διαδικασία που συχνά μεταφράζεται σε ρυτίδες και αλλαγή του χρωματικού τόνου. Αυτό οφείλεται κυρίως σε βλάβες του DNA και στην παραγωγή επιβλαβών μορίων που ονομάζονται ασταθή μόρια, αντιδραστικά είδη οξυγόνου ή ελεύθερες ρίζες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που μπορούν να προλάβουν ή να επιβραδύνουν την βλάβη στα κύτταρα που προκαλείται από αυτές τις ελεύθερες ρίζες. Λειτουργούν με αρκετούς τρόπους: ουδετεροποιώντας επιβλαβή μόρια, διορθώνοντας τη βλάβη στις μεμβράνες των κυττάρων ή μειώνοντας τη φλεγμονή, προάγοντας έτσι πιο υγιές δέρμα.

Που βρίσκονται τα αντιοξειδωτικά;

Εκτός από τη διατροφή τα αντιοξειδωτικά λαμβάνονται ως συμπληρώματα αλλά και μέσω των σειρών περιποίησης δέρματος, όπως η M COSMETICS. Γενικά, υπάρχουν δύο κύριες ομάδες συστατικών που χρησιμοποιούνται στις κρέμες αντιγήρανσης: τα αντιοξειδωτικά και οι ρυθμιστές των κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες, οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή, περιορίζουν την αποσύνθεση του κολλαγόνου μειώνοντας τη συγκέντρωση ελεύθερων ριζών στους ιστούς. Οι ρυθμιστές των κυττάρων, όπως οι ρετινόλες και τα πεπτίδια, έχουν άμεση επίδραση στον μεταβολισμό του κολλαγόνου και επηρεάζουν την παραγωγή του.

Ποια είναι τα καλύτερα αντιοξειδωτικά για το δέρμα

Μια ερώτηση που ακούμε συχνά είναι ποια είναι τα καλύτερα αντιοξειδωτικά για το δέρμα. Και ενώ υπάρχουν αρκετά που έχουν αποτελέσματα συνήθως η απάντηση είναι λίγο πιο περίπλοκη. Οι βιταμίνες C και E είναι από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά για το δέρμα, λόγω της ικανότητάς τους να διεισδύουν στο δέρμα μέσω του μικρού τους μοριακού βάρους.

Η υδατοδιαλυτή, βιταμίνη C σε συγκεντρώσεις μεταξύ 5 και 15% έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιγηραντικό αποτέλεσμα στο δέρμα, ενισχύοντας την παραγωγή του κολλαγόνου και των αναστολέων της μεταλλοπρωτεϊνάσης μήτρας.

Η βιταμίνη E (α-τοκοφερόλη) που χρησιμοποιείται ως συστατικό των προϊόντων δέρματος έχει αντιφλεγμονώδη δράση σε συγκεντρώσεις μεταξύ 2 και 20%. Λειτουργεί προσφέροντας μια ομαλή υφή στο δέρμα και αυξάνοντας την ικανότητα της επιδερμίδας να διατηρεί την υγρασία, παρέχοντας παράλληλα φωτοπροστασία. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αντιοξειδωτική προστασία είναι υψηλότερη με τον συνδυασμό των βιταμινών C και E από ό,τι με η βιταμίνη C ή E μόνη της, γι’αυτό φροντίσαμε στη σειρά περιποίησης προσώπου M COSMETICS να συνυπάρχουν. 1

Τα αντιοξειδωτικά μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ευεργετικό ρόλο στην πρόληψη δερματικών παθήσεων. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση του 2021 από 20 μελέτες έδειξε ότι τα επίπεδα βιταμίνης Ε ήταν χαμηλότερα σε ασθενείς με παθήσεις, όπως η λεύκη, η ατοπική δερματίτιδα και η ακμή. Οι κριτικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση της βιταμίνης Ε για τη βελτίωση των δερματικών παθήσεων.

Τελικά μπορούν τα αντιοξειδωτικά να σε βοηθήσουν στην πρόληψη των ρυτίδων;

Η απάντηση είναι πως μπορούν, αλλά θα πρέπει να υποστηρίζονται από ένα συνολικό τρόπο ζωής που δεν θα εξαντλεί τον οργανισμό και θα τον βοηθάει να αναπληρώσει τα σημαντικά συστατικά μέσω της σωστής διατροφής, της ενυδάτωσης και τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από τη φθορά και τη γήρανση και μπορεί να βελτιώσουν την υφή και την εμφάνιση του δέρματος. Οι άνθρωποι μπορούν να τα καταναλώνουν στη διατροφή τους ή να τα εφαρμόζουν στο δέρμα τους χρησιμοποιώντας προϊόντα περιποίησης δέρματος.

1. Ruta Ganceviciene, Aikaterini I. Liakou, Athanasios Theodoridis, Evgenia Makrantonaki & Christos C. Zouboulis (2012) Skin anti-aging strategies, DermatoEndocrinology, 4:3, 308-319, https://www.tandfonline.com/doi/full/10.4161/derm.22804

Ελαιών 54, 14564 Κηφισιά, τηλ.: 210 350 6000, www.medicalpq.gr

Ελαιών 54, 14564 Κηφισιά,
τηλ.: 210 350 6000, www.medicalpq.gr

© 2023 – Medical PharmaQuality | All rights reserved